Zorg dragen voor uw choenen

 

Zorg dragen voor uw choenen:  
kenkien hoito kengat

 

LEDEREN SCHOENEN SCHOONMAKEN

Veeg de schoenen schoon met een vochtige doek doortrokken van lauw water of was ze met een milde detergentoplossing om het vuil te verwijderen. Alle gebruikte detergenten moeten neutraal zijn (pH 7). Neutrale detergenten zoals alpendenzeep of detergenten met olie zijn geschikt om lederen schoenen schoon te maken.

 

UW SCHOENEN WASSEN

Schoenen kunnen ook in de wasmachine op 30-40 °C worden gewassen, op voorwaarde dat er geen centrifugecyclus wordt gebruikt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat alkaline- of basedetergenten nooit mogen worden gebruikt om lederen schoenen te wassen. De gebruikte kleuren in het leder zijn vastgezet met zuren en basedetergenten neutraliseren de werking van de zuren waardoor de kleuren uit de schoenen sijpelen. Neutrale detergenten (pH 7) zijn geschikt om lederen schoenen te wassen. Het wordt echter niet aangeraden om uw schoenen frequent en herhaaldelijk in de wasmachine te wassen aangezien het leder hierdoor in aard kan veranderen. Het kan bijvoorbeeld verharden. De schoenen moeten in een goed geventileerde ruimte bij een maximale temperatuur van 30 °C worden gedroogd.

 

UW SCHOENEN DROGEN

Droog uw schoenen na gebruik. Laat uw schoenen op een natuurlijke manier bij kamertemperatuur (max. 30 ºC) in een goed geventileerde en droge ruimte drogen. Schoenen mogen niet bij een te hoge temperatuur worden gedroogd aangezien het buitenste materiaal hierdoor kan worden beschadigd. Neem uitneembare binnenzolen uit de schoenen en laat ze afzonderlijk drogen. Plaats niets in of op de schoenen terwijl ze drogen.

 

WELKE UITRUSTINGEN HEB IK NODIG OM MIJN SCHOENEN TE VERZORGEN?

Beschermende sprays beschermen uw schoenen tegen vocht en vuil, vermijden strepen bij het drogen en versterken de warmte-isolatiekenmerken van uw schoenen. Schoensmeer doet de kleur van uw schoenen glanzen en is verkrijgbaar in zwart, bruin en neutraal (kleurloos). Los vuil kan met een zachte schoenborstel worden afgeborsteld en voor suède schoenen is een specifieke schoonmaakgom verkrijgbaar.

 

SUEDE EN NUBUCK VERZORGEN

Bescherm suède en nubuck schoenen regelmatig met een beschermende spray, zowel voor als na het gebruik. Borstel na gebruik altijd het stof van de schoenen door gebruik te maken van een borstel die nog niet op nerfleder is gebruikt. Kleurstoffen kunnen namelijk via een borstel worden overgedragen! Als een standaardborstel onvoldoende effectief is, koop dan een borstel of schoonmaakgom die specifiek voor suède is bedoeld. U kunt oud en versleten suède een nieuw leven geven met een ruwere borstel zoals een oude, schoongemaakte afwasborstel. Schuurgommen kunnen versleten delen nieuw leven inblazen.

ZORG DRAGEN VOOR NERFLEDER

Ook nerflederen schoenen kunnen met een beschermende spray of schoensmeer worden beschermd. Maak de schoenen na elk gebruik schoon met een zachte doek of vod. Bij een regelmatig gebruik kan schoensmeer of was de schijn van het leder en de kleuren in stand houden.

 

ZORG DRAGEN VOOR LAKLEDER

Veeg laklederen schoenen na gebruik af met een zachte, droge vod. Behandel het oppervlak met schoensmeer dat specifiek voor lakleder is ontworpen. Dit schoensmeer moet milder zijn aangezien het minder oplosmiddel bevat dan normaal schoensmeer. Schoensmeer voor normaal, zacht leder kan het glanzende oppervlak van het leder verwijderen of de kleur donkerder maken.

 

ZORG DRAGEN VOOR STOFFEN SCHOENEN

Borstel het vuil na gebruik van de schoenen met behulp van een zachte borstel. Vlekken kunnen met een vochtige doek worden verwijderd. Stoffen schoenen kunnen, net als suède schoenen, met een beschermende spray worden behandeld: op regelmatige intervallen zowel voor als na het gebruik.

 

UW SCHOENEN CORRECT BEWAREN

Bewaar uw schoenen op een schoenenrek (en zorg voor voldoende ruimte tussen de schoenen) of in schoendozen wanneer ze niet worden gedragen. Schoenspanners kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de schoenen tijdens de bewaring hun vorm behouden. U kunt ook papier in de schoentip plaatsen en de schoen met een dun stokje in de juiste vorm uitrekken. Schoenen moeten altijd goed worden schoongemaakt alvorens ze worden bewaard.

 

Een goede verzorging van uw schoenen kan hun levensduur aanzienlijk verlengen.