DE NIEUWE EN ISO 20345:2022 NORM VOOR VEILIGHEIDSSCHOENEN – WAT ZAL ER VERANDEREN?

 

De norm voor veiligheidsschoenen EN ISO 20345:2011 is nu vervangen door de nieuwe norm EN ISO 20345:2022. Voor de norm geldt een overgangsperiode tot eind 2027, dus er zullen producten op de markt zijn die gecertificeerd zijn volgens zowel de nieuwe als de oude norm. 

Alle Sievi-producten die na 1 januari 2023 zijn gecertificeerd, zijn getest volgens de nieuwe EN ISO 20345:2022 norm.

 

BELANGRIJKSTE VERANDERINGEN IN DE NORM

 

1.      Perforatiebestendigheid van de antipenetratie tussenzool

In de vorige norm waren de antipenetratie tussenzool en spijkerbescherming gemarkeerd met het symbool P en werd de test uitgevoerd met een spijker van 4,5 mm.

In de nieuwe norm blijven de test- en beschermingsklassen voor schoenen met stalen spijkerbescherming ongewijzigd. Voor de niet-metalen antipenetratie tussenzool veranderen de markeringen en wordt de beschermingsklasse gedifferentieerd naar gelang de diameter van de testspijker:

PS = de in de test gebruikte spijker heeft een Ø van 3,0 mm (Small)

PL = de in de test gebruikte spijker heeft een Ø van 4,5 mm (Large)

Enkele voorbeelden van de markering voor spijkerbescherming zijn: S3S, S3L, S1P, S1PS en S1PL.

 

2.      Slipweerstand

In de vorige norm werd de slipweerstand als volgt gemarkeerd: SRA, SRB en SRC.

In de nieuwe norm wordt de slipweerstand niet langer met een apart lettersymbool in het certificaat aangeduid omdat het een basisvereiste is. De test is gelijkwaardig aan de voormalige SRA-test die wordt uitgevoerd op een keramische tegel gecoat met een zeepoplossing.

Een extra kenmerk is een test die wordt uitgevoerd op een keramische tegel gecoat met een glyceroloplossing. Dit is in het certificaat gemarkeerd met SR (= ‘Slip Resistance’, slipweerstand). Dit extra kenmerk is niet verplicht.

Als het niet mogelijk is om de slipweerstandstesten uit te voeren op speciale schoenen of laarzen (bijv. op schoenen met geïntegreerde noppen), worden ze gemarkeerd met het symbool Ø (= niet getest).

De bestendigheid tegen stookolie (FO, ‘Fuel Oil’) zal een extra kenmerk vormen, maar Sievi zal deze test op al zijn veiligheids- en beroepsschoenen uitvoeren.

 

3.      Waterdicht en waterbestendig

In de vorige norm werd de waterbestendigheid van het bovenmateriaal gemarkeerd met het symbool WRU (‘Water Repellent Upper’).

In de nieuwe norm wordt de waterbestendigheid van het bovenmateriaal gemarkeerd met het symbool WPA (‘Water Penetration/Absorption’). De markering voor waterbestendigheid is WR (‘Water Resistance’). Er zijn ook twee nieuwe beschermingsklassen, S6 en S7, voor waterbestendige schoenen.

S6 = de schoenen voldoen aan de eisen van klasse S2 en zijn ook waterdicht.

S7 = de schoenen voldoen aan de eisen van klasse S3 en zijn ook waterdicht.

 

4.      Nieuwe extra kenmerken

De nieuwe extra kenmerken in de norm omvatten de eerder genoemde bestendigheid tegen stookolie, die voorheen een basisvereiste was van de norm, en slipweerstand. Andere nieuwe kenmerken zijn:

SC (Scuff Cap) = slijtagebestendigheid van de impactbescherming/tip. Alle materialen die Sievi gebruikt in de impactbescherming en tip voldoen aan deze eis.

LG (Ladder Grip) = laddergrip

Het testen van deze extra kenmerken is niet verplicht.

 

5.      Orthopedische veiligheidsschoenen

De nieuwe norm verdeelt orthopedische veiligheidsschoenen in drie soorten:

-        Type 1: schoenen met orthopedische inlegzolen

-        Type 2: veiligheidsschoenen met een aangepaste buitenzool

-        Type 3: op maat gemaakte veiligheidsschoenen

 

De nieuwe tabel volgens de norm EN ISO 20345:2022

NL16082023

 

Basisvereisten afhankelijk van de klasse

NL160820232

Aanvullende vereisten afhankelijk van het product

NL160820233